Loppor

Om loppor

Loppor är små bitande insekter, ca 2–3 mm stora. De är inte bara extremt irriterande, de kan också orsaka allergiska reaktioner och överföra sjukdomar till djur och människor.

Hur husdjur får loppor

  • Husdjur får lätt loppor utomhus eller från andra djur.
  • När du väl fått loppor inomhus är de svåra att bli av med.
  • Efter att ha bitit ditt husdjur kan loppor lägga ägg – och det är då som det verkliga problemet börjar.
  • Loppor hoppar lätt till ditt husdjur från dessa platser och gömmer sig i djurets päls.
  • Om du hittar loppor på ditt husdjur har ett angrepp förmodligen redan etablerats i djurets omgivning (t.ex. i ditt hus).
  • Det är därför en förebyggande produkt som dödar både vuxna och omogna stadier är viktig.

Hotet mot din bästa vän


Loppor orsakar inte bara din fyrbenta vän smärta och obehag: Loppans saliv anses vara starkt allergiframkallande och kan orsaka en otäck hudsjukdom, loppallergidermatit (Flea Allergy Deramititis, FAD), hos husdjur.

Loppans livscykel


Loppor kommer oftast in i ett hus via husdjur (efter att det exponerats för andra angripna djur eller en angripen miljö). Det är viktigt att snabbt döda lopporna innan deras livscykel kan slutföras och ett angrepp uppstår.

Loppans livscykel kan vara så kort som 12 till 14 dagar eller så lång som 180 dagar. Under normala förhållanden i ett hem brukar en komplett livscykel ta 3 till 6 veckor.

Seresto behandlar och förebygger loppangrepp genom att döda vuxna loppor och lopplarver i det behandlade djurets omgivning.

Loppar1


Ägg

  • Loppägg trillar av husdjuret och landar på mattan, i sängkläderna, på golvet och på marken.

Larver

  • Efter kläckningen äter larverna avföringen från vuxna loppor och annat organiskt avfallsmaterial och därefter spinner de en kokong och förpuppas.

Puppa

  • Puppan kan ligga i kokongen under lång tid och vänta på rätt förutsättningar för att komma ut ur den.

Vuxna

  • Vuxna loppor lever av blodet från ditt husdjur genom att bita det, och en vuxen hona kan lägga hundratals ägg på bara några dagar
Hur Seresto® bryter loppans livscykel
Seresto® dödar både de vuxna lopporna och loppans larver och bryter dess livscykel i olika skeden.

Att handskas med ett loppangrepp


Tecken på ett loppangrepp i hemmet

Kliar din hund eller katt sig mycket? Om svaret är ja, titta om det finns små svarta parasiter som rör sig i pälsen. En loppkam kan komma till god användning. Dessutom kanske du lägger märke till loppspillning (små svarta prickar som faktiskt är torkat blod) på ditt husdjurs hud. Om du är osäker, applicera en liten mängd vatten – loppspillning förvandlas till en röd smet när den blir fuktig.

Du kanske upptäcker att du och din familj också har börjat klia er, särskilt på vristerna – och det kan finnas röda fläckar som kliar intensivt. Om så är fallet, är detta ett tecken på ett allvarligt loppangrepp och du bör tala med din veterinär.

I Sverige är det endast hund- eller kattloppor som kan orsaka angrepp i hemmet. Detta då de försökar sig efter att ha sugit blod från just dessa djur. Däremot kan katter och hundar få loppor från andra typer av djur, dessa bits också men försökar sig inte inomhus. Därför kan det vara en god idé att få lopporna artbestämda.

Hålla kontroll över ett loppangrepp

Det första du måste göra är att eliminera eventuella loppor på ditt husdjur för att stoppa obehaget för djuret. Så snart Seresto®-halsbandet satts på börjar det verka mot lopporna. Tvätta sedan husdjurets omedelbara omgivning, t.ex. sängkläder.

Du måste absolut dammsuga och tvätta de platser som husdjuret ofta är på.

Trots att Seresto® dödar loppans larvstadier i djurets omedelbara omgivning, blir man av med angrepp snabbare om man dammsuger och tvättar djurets sovplats samt mattor eller filtar där husdjuret brukar sova.

Om du har ett loppangrepp i ditt hem måste du också tänka på att loppägg kan släppas på alla platser som ditt husdjur har tillgång till. Detta inkluderar mjuka möbler och mattor, men även sprickor i trägolv.

Att noggrant dammsuga mattor hjälper för att avlägsna ägg och begränsar nya angrepp på husdjuret, när nya loppor kläcks. I svåra fall kan det vara värt att kontakta en skadedjursbekämpare för att sanera miljön.

Efter dammsugningen är det viktigt att ta bort och slänga dammsugarpåsen eller innehållet omedelbart eftersom loppägg och larver kommer att fortsätta att utvecklas i påsen och kan angripa ditt hem igen.

Kom ihåg att fram till dess att angreppet i ditt hem tagits om hand, kommer lopporna att fortsätter att växa och även hoppa till ditt Seresto-behandlade husdjur. De kan synas på husdjuret under en kort tid innan de dödas av Seresto.